Idag har vi haft didaktiskt seminarium, då alla grupper får hålla i var sin aktivitet under ca. 30 min.. Alla grupper skriver såklart ett didaktiskt paper till detta, för att synliggöra hur vi kan koppla det vi gör till det didaktiska och läroplanerna.
------------------------------------------------------------------
Första gruppen hade en Astrid Lindgren mix med även inslag av lite andra låtar. Vi fick träffa Pippi, Emil och Rasmus (på luffen ). Först fick vi träffa pippi och hon delade ut instrument och så fick vi sjunga, sen fick vi även sjunga vick på rumpan affär :
Vi gick in i en affär, sa god dag, vad har ni här?
Kan man möjligtvis köpa sig vantar här? Nej tyvärr, nej tyvärr för
Detta är en liten klappa händer affär, klappa händer affär, klappa händer affär. Detta är en liten klappa händer affär,
klappa händer är det enda vi säljer här.
…stövlar…stamp i golvet affär.
…näsduk…en liten håll för näsan affär.
…läppstift…en liten spel på läppen affär.
…mössa…en liten skaka huvet affär.
…kalsonger…en liten vipp på rumpan affär.
Sedan kom Emil och vi fick testa att spela luftgitarr, till En Emil-låt i rock version.
Denna gruppen är väldigt bra på att spela teater under aktiviteten och blanda in massa olika sånger, som kan vara väldigt kul för barnen. De bjuder verkligen på sig själva och sånt gillar barn.
-----------------------------------------------------------------------
En annan grupp valde att ha våra sinnen som tema. Vi har fem sinnen,hörsel smak,syn,känsel och lukt.
Först fick vi leta nyckel, alla fick ha var sitt instrument, sedan valdes någon person ut som fick gömma nyckeln och de 2 som skulle leta efter nyckeln. De som skulle leta efter nyckeln fick gå ut ur rummet, när vi hade gömt nyckeln fick de komma in i rummet. Nu skulle de lyssna och använda hörsel, för att hitta nyckeln, när de var långt ifrån nyckeln skulle vi spela svagt och ju närmare de kom där nyckeln var gömd skulle vi spela starkare, på så sätt skulle de hitta nyckel. Det var är rolig lek där man både får spela instrument samtidigt som man får använda sitt hörsel sinne.
Barnen skall öva på sina fem sinnen, öva på sin grov- och finmotoriksamt sjunga och ha roligt!
”Förskolan skall sträva efter att barnen får utvecklas sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer så som lek, bild, rörelser, sång, musik, dans och drama” (Lpfö, 98 s, 9)
Sedan blev det en ytligare aktivitet där vi aktivt fick använda vår hörsel. Alla fick sitta och blunda, och sen skulle vi berätta / gissa vart i rummet ljudet kom ifrån och vilket instrument som användes.
Nästa aktivitet var spela, härma (- respons), alla spelade på olika instrument och alla skulle härma ledaren efter ledaren har gjort det vi skulle härma,( spela, härma, respons). Alla som ville fick var ledaren.
------------------------------------------------------------------
En annan grupp startade upp samlingen med att sjunga låten ”Hej på dig” ur Mera sång godis (s,48. 1998).
De hade även en musikpåse med olika sånger exempel , Men en bild av en röd tupp och en spindel - som blev låtarna Vår tupp är död och rockespindel.
Senare vart vi även indelade i olika grupper och fick var sitt djur som vi sedan fick välja ett instrument , som vi tyckte passa till vårt djur, sedan fick vi även röra oss som det djuret med och de andra fick gissa vilket djur vi var.
-------------------------------------------------------------------
En annan grupp valde att ha Djungel / Afrika tema!
Efter vi hälsat och fått veta vilket tema som skulle råda under denna stunden, fick vi vart sitt instrument och spela och sjunga till "In the jungle” ur Lejonkungen, Vi fick även också göra lite rörelser till låten som kompades på gitarr.
Nästa aktivitet var att dansa till låten Waka Waka med Shakira, Malou vidsade förbestämda rörelser som vi skulle göra till en dans. Här fick vi släppa loss till afrikanska rytmer och dansa afrikanska danssteg.
Här kommer låten i både Shakiras låt och original låten Zangalewa som är en gammal paradsång från Cameroon :
.
Lpfö -98 (2010) s.11, står det att:
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordination och kroppsuppfattning…”
Gruppen avslutade med en massagesaga för att varav ner efter dansen. Massagesagan hade de skrivit själva och den var kopplad till Afrika temat. Här kommer deras massagesaga :
En dag i djungeln
Det är en varm och skön dag i djungeln,
solens strålar värmer alla djur och växter,
Gör cirklar med händerna över ryggen
En elefant går med tunga steg i värmen,
han är på väg till vattenhålan för att dricka
Trycker med handflatorna över ryggen
Plötsligt kommer en fjäril flygande,
Den breder ut sina vingar,
och landar på elefantens rygg
Och så vidare.....
Skriven och skapad av Miriam!
-------------------------------------------------------------------------
En annan grupp hade bland annat fiskedamm, där vi fick fiska upp sånger som vi fick sjunga :).
Deras nästa aktvitet var en lek, en variant på hunden och benet som jag inte har lekt innan, var väldigt kul och rolig lek.
Sedan lekte vi en annan lek som heter höken flyger högt. När ledaren säger höken flyger högt skall man hoppa., sedan byter man ut höken till exempel fisken flyger högt och då skall man inte hoppa eftersom fiskar flyger ju varken högt eller flyger. De som hoppar när ledaren säger något som inte flyger högt, åker de ur leken och får titta på och hjälpa till och säga vilka som åker ut.
Och även denna grupps avslut var med en go massagesaga som är väldigt bra, när man skall varva ner.!!!
-------------------------------------------------------------------------------
Och avslutningsvis Min egen grupps aktivit :
Vad:
En musiksamling som riktar sig emot barn i förskoleklass och där den röda tråden är bokstäver. De moment som barnen kommer att få göra är instrumentval och instrumentspelande samt en musikrebus. Sist skall vi lugnt läsa en bokstavs-vers för barnen när de ligger och vilar på golvet, detta blir alltså ett avslappningsmoment.
Hur:
Vi kommer att samla barnen i en ring på golvet. Vi har förberett bokstavskort med 8 olika bokstäver på, vilka representerar första bokstaven i alla barnens namn. Bokstäverna har vi på förhand tagit ut och de är: A, E, I, K, L, M, S, T. Utefter den bokstaven vi visar upp kommer barnen att få välja varsitt instrument från en korg. I korgen har vi lagt 7 olika instrument, 3 av varje sort. Detta för att smidigt bilda smågrupper till nästkommande moment, musikrebusen. Barnen kommer att få spela på sitt valda instrument då någon bokstav från deras namn visas upp. Detta har vi förberett med fyra bokstavskort med olika bokstavskombinationer, dessa är MEL, ARS, KTI och ett kort där alla får spela. För att barnen skall få prova på att spela på fler än ett instrument kommer de att få skicka vidare sitt instrument ett steg åt höger i ringen, detta kommer att ske några gånger. Låten som vi tänkt spela i bakgrunden till detta moment är ”ABC” med Anna Book.
Barnen är nu uppdelade i 7 smågrupper utifrån vilket instrument de har och får i tur och ordning lägga tillbaka detta i korgen samt hämta papper och penna till nästa moment. Vi kommer att ha en musikrebus där barnen skall gissa bokstav utifrån en vers ur Majas alfabets-sång. Vi kommer att spela en vers i taget och samtidigt visa upp tillhörande bild. Vi har på förhand tänkt ut ett ord och kommer att spela verserna i ordning så att de bildar det ordet. När vi spelat alla verserna så kommer vi att diskutera tillsammans med barnen vad de fått fram för bokstav och hur de tänkte. Vi skriver upp bokstäverna på tavlan så att alla kan se ordet tydligt.
Avslutningsvis kommer vi att ha ett avslappningsmoment där barnen får lägga sig på golvet och höra på samma verser som var i rebusen men denna gången upplästa av oss med instrumentell lugn musik i bakgrunden.
Varför:
Vi vill uppmärksamma barnen på vilken bokstav deras namn börjar på och vilka fler bokstäver de har i sitt namn. Syftet med detta moment är även att dela in barnen i smågrupper varpå vi valt att ha 7 olika instrument med 3 av varje. Vi vill att barnen skall få känna rytm och känslan av att själv vara med och skapa musik. Uddén (2004, s. 69) lyfter att då barnen själva får vara med och skapa musik, genom att bland annat spela instrument istället för att enbart lyssna till musik, så stimuleras hela hjärnan vilket författaren ser som nödvändigt för barn. Genom att byta instrument med varandra tror vi att barnen tränar sig på att få lämna ifrån sig sitt instrument samt att få prova något de själva inte valt eller inte fått möjlighet att välja då det redan var upptaget. Vi har valt att ha olika bokstavskombinationer för att inget barn skall behöva spela själv, detta tror vi skapar trygghet i gruppen.
Vi vet att alla barn i vår klass är duktiga på bokstäver men annars är det viktigt att se till att barnen kompletterar varandra kunskapsmässigt i de sammansatta grupperna. Vi vill att barnen skall träna sin samarbetsförmåga vilket Uddén (2004, s. 70) styrker då musik är ett bra arbetssätt och metod för att nå detta. Vidare står det även i Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet Lpo94 (2006, s. 9) att vi pedagoger skall sträva efter att barnen i samspel med andra lär sig ta hänsyn och visa respekt. Vi vill även att barnen skall träna sin koncentration och lära sig att lyssna aktivt på texten i musiken. Vi menar att barnen i detta moment tränar skriftspråket och sitt ordförråd. Barnen får även öva sig att prata inför grupp och sätta ord för sina åsikter då de får förklara hur de tänkt. Enligt Lpo94 (2006, s. 10) skall vi sträva efter att barnen lär sig att lyssna, diskutera och argumentera. Vi kommer även att föra ett metakognitivt samtal med barnen angående versernas innehåll. Denna typ av kommunikation och interaktion där barnen är delaktiga är enligt Pramling (2008, s. 57) den absolut viktigaste faktorn för barns lärande. Vidare beskriver författaren vikten av att barnen känner sig bekväma och att pedagogens attityd är tillåtande och öppen. Författaren menar även att vilka frågor vi som pedagoger ställer och hur vi sedan tolkar dessa är avgörande för hur kommunikationen kommer att utvecklas. Att kunna ta ett barnperspektiv är även det enligt författaren en förutsättning för att kunna föra dessa metakognitiva samtal.
I vår avslappningsövning kommer barnen att få höra samma verser som i rebusen igen, fast denna gång upplästa med instrumentell, lugn musik i bakgrunden. Detta tror vi är en bra återkoppling för att lämna plats till reflektion hos barnen. Enligt Svensson (2005, s. 12) är det ett bra sätt att förbereda barnen för läs-och skriv inlärning genom språklekar. Vidare menar Svensson att lek med språket i olika former ökar barnens språkmedvetenhet. Detta har vi tänkt på i vår didaktiska planering då vi gett barnen möjlighet att både lyssna till ord i sång och i tal, skriva, diskutera samt få förtydligat med visuella bilder. I Läroplanen för förskolan Lpfö98 (reviderad 2010, s. 7) beskrivs att barnen tillägnar sig kunskap genom lek. De lär sig även genom att samspela med andra då de iakttar, samtalar och reflekterar.