Behagliga och obehagliga ljud!
Vi prata även om Vilka ljud som är (+) eller (-) alltså behagliga eller obehagliga ljud. På (+) sidan hamna bland annat vågor, sprakande eld,barnskratt, fågelsång och på (-) sidan hamna bland annat mixer,jobbiga fågelläten,mobiler,barnskrik m.m.
Ljudnivå på Förskolor!
Vi pratade och diskuterade om ljudnivåer på förskolor. Förskolor idag jobbar oftast mycket olika med ljudnivåerna. Eftersom Förskolelärare är än av de största riskgrupperna till att få tinnitus, så är det viktigt att jobba med bra ljudnivåer både för barnen och pedagogerna. Vi kom fram till att det kan göra skillnad om man bara kollar på pedagogernas förhållningssätt. Ett bra förhållningssätt kan leda till bra ljudnivåer. "barn gör inte som vi säger , utan de gör som vi gör". Så om pedagogerna inte pratar så högt eller ropar eller säger till barnen högt, kanske barnen lär sig att inte vara så högljuda med. Det finns sätt att minska ljudnivån bara på att ändra lite i inredningen på förskolan, bland annat ljuddämpande möbler , tyger att hänga upp kan göra så att ljuden minskas.
Ljud är något man bör jobba med i förskolan, man kan jobba med barnen om olika ljud, kanske fråga barnen vad de gillar för ljud och vilka ljud de inte gillar. Kanske arbeta med olika röstlägen, hur de låter m.m. Man kanske kan göra en undersökning med barnen , där de får leta de ställen på förskolan där det låter mest och försöka komma på en lösning, hur man kan göra för att de inte skall låta så mycket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar